Bymarkedsføring: tænk også på street art på transformerhuse og skabe
Street art er et omfattende begreb. Og det, man kan bringe tilbage til street arten, er mindst lige så omfattende. Byen Heerlen er efterhånden ret kendt, at man for nogle år siden fokuserede på at få lavet store vægmalerier som en form for city marketing. Det offentlige rum giver dog mange flere muligheder for brug af street art.
Transformerhuse, elhuse, pumpestationer og affaldscontainere i alle afskygninger. Det er genstande, der ofte er pudset og/eller indklistret, mens det er genstande, der kan forskønne kvarteret, når et gennemtænkt kunstværk påføres.
Et elhus uden plakater og graffiti
Indtil for omkring ti år siden blev transformerhuse af og til sprøjtet eller malet på vegne af en kommune eller energileverandør. I dag er street art mere og mere en del af det bymarkedsføring plan. Herhjemme og i udlandet kan du følge en street art-rute i flere og flere byer, hvor den besøgende kan se vægmalerier, store vægmalerier, gennem forskellige kvarterer i byen. Eller hvor din opmærksomhed henledes på små, normalt ikke umiddelbart synlige, kunstneriske indgreb i gadebilledet.
En del af dette street art ruter kan også være smukt udformede el-huse. Ubehandlet er disse ofte pudset eller dækket med plakater. Smukke, dekorerede huse og skabe har en forebyggende anti-graffiti-effekt, og langt færre plakater er klistret over et kunstværk. Meget oftere forbliver de uberørte, hvilket holder gadebilledet pænere, pænere og smukkere.
Støttet street art på transformerhuse
Til street art er der normalt tilskudsmuligheder fra kommunen. Som følge heraf er der sket en spredning af street art projekter i byerne. Det tjener man store penge på, men det ser ofte ud til, at implementeringen ikke er gennemtænkt. En handy 'mand' eller et lokalt street art-initiativ kommer med et projekt, tilbyder det til en kommunalbestyrelse, får tildelt tilskuddet og så sker implementeringen. Nogle gange af en tredjepart, som bliver fløjet ind og kun modtager en ringe procentdel af det faktiske tilskudsbeløb.
Det sker også, at en eller flere kunstnere får frihed til at hengive sig til et transformerhus eller -skab. Resultatet er forskellige stilarter og farver, uden at kunden, som også kan være el-forvalter, har indflydelse på slutresultatet. Det mangler at se, i hvor høj grad det vil passe ind i gadebilledet. Vi finder, som professionel graffitibureau, at dette kan gøres bedre, og at kunstværkerne skal være gearet til fx områdets miljø eller historie og ikke til en tilfældig kunstners stil.
Integrering af el-huse i gadebilledet
Der er cirka 100.000 transformerhuse i Holland i forskellige former og størrelser. Og tallet vokser, for i Amsterdam forventer man tallet transformerhuse fordobles i årene frem til 2050. Med den rigtige tilgang kan disse ofte integreres smukt i miljøet.
Som nævnt tidligere i denne artikel har vores malerier en anti-graffiti-effekt. Ved at få lavet et smukt maleri på en genstand med graffiti-gener slår man 2 fluer med 1 sten. Mere om vores anti-graffiti projekter.
Når vi modtager en forespørgsel på for eksempel et maleri på en el-boks eller hus, kigger vi altid på miljøet. Og selvfølgelig drøfter vi forventningerne med kunden. At indrette et hus i grønne omgivelser med grafiske overflader, masser af klare farver og skarpe linjer er synd. Det passer ikke, det detonerer faktisk i miljøet. Mens sådan en bygning kan integreres i miljøet på en smuk og subtil måde.
For eksempel malede vi et elhus i en park i Rijswijk. Opgavebeskrivelsen indeholdt ønsket om en reol, ellers var udførelsen gratis. Ved at bruge en masse frisk grønt, blomster og dyr, skiller den sig ikke længere ud som værende en transformerhus og det giver det allerede grønne miljø noget ekstra at se på. I en fodboldklub i Zetten sprøjtede vi el-bokse mod væggen i klubbens husstil, hvilket gjorde den velegnet til klubben og endda et ekstra vartegn.
Transformatorhuset som nabodeltagelsesprojekt
Spørgsmålet om at pifte et kedeligt eller endda grimt elhus, pumpestation eller affaldsbeholder op, kommer nogle gange fra beboerne. I så fald skal kommunen eller lederen selvfølgelig være enige, det er trods alt de, der har ansvaret for strukturerne. Kommunen kan få det malet eller sprøjtet fra en transformerhus kan også bruges som et nabodeltagelsesprojekt.
I så fald kan folk fra nabolaget sende ideer ind. Efter vores erfaring fungerer det godt. Bygherren kan naturligvis stille betingelser herfor. Såsom farveskemaet, temaet eller et specifikt emne. Antag, at et hus ligger i et kvarter, hvis gadenavne har fuglenavne, er det ikke en skør idé at tilføje det tema til maleri at linke.
I Hoek van Holland malede vi en lille el hus som før var en torn i øjet på en beboer, der kiggede direkte på den fra sit hjem. Nu forestiller huset strand, hav, himmel og fugle. Opgaven blev i sidste ende givet af Rotterdam kommune, og børnene fra nabolaget var endda i stand til at hjælpe med at lave kunstværket. Se dette projekt i vores omfattende portefølje.
En anden form for naboskabsdeltagelse er, at vi sætter skitsen op, og at folk fra nabolaget kan farvelægge i stykker. Selvfølgelig er det, vi laver, street art, graffiti, malerier, vægmalerier og meget mere, et fag. Så der er en grænse for, hvilke bidrag der er mulige. Men hvis slutresultatet er smukt og tilfredsstillende, og de lokale beboere har lært hinanden bedre at kende gennem projektet, er det et dobbelt resultat.
Naturlige billeder til at camouflere et transformerhus
Som før nævnt skyder designerne i et street art-tiltag støttet af kommunen ofte i alle retninger. For kunstnere, der hyres til det, får ofte carte blanche. I så fald er der ikke mange andre muligheder. Du vil modtage et design i stil med den valgte eller tildelte kunstner, og tilpasning er ikke mulig. Det bryder vi os ikke om og synes, at designet, for eksempel til et kunstværk, er el-huseskal tilpasses beboernes ønsker, beliggenhed og genstandens miljø.
Et design skal passe ind i miljøet og frem for alt skal det være i overensstemmelse med, hvad bygherren ønsker. Så vi arbejder forskelligt. Graffitinetwerk er et selskab med professionelle kunstnere og performere. Det betyder, at vi laver det, som kunden ønsker. Når en by, kommune eller energileverandør afgiver en ordre hos os på maling af transformerhuse eller skabe, kommer vi til noget sammen. Vi anbefaler næsten altid naturlige elementer. så det kunstværk passer ind i miljøet, og at det ikke bliver rodet. Det øger livskvaliteten i nabolaget og bydelens udseende.
Forhindrer tilføjelser med containerkunst?
Vi startede denne blog med den kommentar, at det offentlige rum giver så mange flere muligheder end blot vægge og el-huse. Overvej også kunst på affaldscontainere og affaldscontainere. Kommuner kæmper med folk, der stiller affald, glas eller møbler ved siden af containerne i stedet for i dem, den såkaldte tilføjelser eller tilstødende affald. Med kunst på containerne bliver de meget mere attraktive og designet kan også sikre, at der bliver lagt mindre affald ved siden af containerne. I vores portefølje kan du se flere projekter, som vi tilføjelse forsøge at forhindre.
Affaldscontainere, transformerhuse, el-bokse mod ydervægge i alle størrelser eller pumpestationer i boligområder, det er alle genstande, der ofte pudses og/eller tildækkes. Mens de alle er genstande, der kan forskønne kvarteret. Vi forsøger blandt andet med vores container art, for at lade beton- eller stålelementerne smelte sammen med miljøet. Det betyder, at du camouflerer det flot og sjovt med naturlige elementer. Skjul mere end at fremhæve. Dette gør miljøet mere roligt.
Vil du vide mere om street art på transformerhuse og skabe?
Har du spørgsmål, kommentarer eller forslag, eller vil du straks drøfte mulighederne og anmode om et tilbud? Eller vil du bestille lave et vægmaleri† Du er velkommen til at kontakte en af vores specialister. Vi tænker gerne med på, hvordan vi kan lave dit elhus, transformerhuse, pumpestation eller affaldsbeholder til et passende kunstobjekt.